22 juni 2024

De geschiedenis van de pantoffels

Pantoffels zijn al duizenden jaren bekend op onze planeet. Omdat beschavingen van de ene plek naar de andere plek verplaatsen, wilden zij zoeken naar een oplossing die ervoor zorgde dat het goed voor hun voeten zorgden als zij op rotsen of gecompliceerde paden liepen. Eerst was dit alleen nog schoeisel, dat bestond uit wat leer en een stuk touw dat om de voet was gebonden. Dit werd toen verbeterd door de Egyptenaren, die in plaats van schoeisel nu gevlochten stro en vellen palmblad gebruikten voor pantoffels. In het heden zijn er pantoffels in alle soorten en maten.

Uwabaki, het Japanse erfgoed

Naast de pantoffels bestaan er ook sloffen genaamd Uwabaki. Dat is Japans schoeisel gebruikt voor binnenshuis. Dan moet er gedacht worden aan scholen, bedrijven en natuurlijk huizen. Want ook als je ergens binnen bent wil je wel warme voeten en lekker lopen, in plaats van op de koude vloer. Het is dan ook gebruikelijk in Japan om je normale sportschoenen bij de ingang van de deur in te ruilen voor een paar Uwabaki. Deze regel heet ook wel Kengan, en wordt door het hele land min of meer gerespecteerd. Daarom is het slim om hier rekening mee te houden als je op vakantie gaat naar Japan.

Slippers om te wandelen

Op prehistorische muurschilderingen uit de steentijd staan al tekeningen van de welbekende slipper. In landen zoals China, Egypte, India, Kenia en Mexico is het welbekend dat slippers al veel in die tijd gedragen werden. De slippers werden toen der tijd vooral gemaakt van bijvoorbeeld hout, geitenvellen en yucca bladeren. Wat een erg interessante feit is, is dat de slipper pas echt bekend werd in het Westen na de tweede wereldoorlog. Dat kwam vooral doordat de Amerikanen die hadden gevochten in de Pacific waren teruggekeerd met traditionele slippers die daar al duizenden jaren werden gebruikt.