22 juni 2024
Boete voor fout parkeren

Boete door verkeerd parkeren? Dit zijn de kosten

Je denkt even snel de auto ergens te parkeren waar het eigenlijk niet mag. Je verwacht binnen een paar minuten terug te zijn, maar in deze paar minuten kan het toch gebeuren dat je een parkeerboete ontvangt. Als je op tijd terug bent, dan kun je jezelf er misschien onderuit praten. Als dit niet het geval is, dan kun je binnen een paar dagen de boete op de deurmat verwachten. De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van waar je hebt geparkeerd en in welke gemeente dit is gebeurd. De prijzen kunnen de gemeenten namelijk zelf vaststellen. Maar over het algemeen is de boete tussen de 95 euro en 400 euro.

Soorten parkeerboetes

Als je in een blauwe zone staat, zonder blauwe schijf, kost de boete je ongeveer 95 euro exclusief administratiekosten. Als je echt zorgt voor hinder of een gevaarlijke situatie door de parkeeractie, dan riskeer je een boete van 140 euro exclusief administratiekosten. De hoogte boete wordt uitgedeeld voor het onterecht parkeren op een invalidenparkeerplaats. Deze boete kost namelijk 390 euro exclusief administratiekosten. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een bord over het hoofd ziet of dat de situatie in jouw ogen niet duidelijk was aangegeven. In dit geval hoef je de boete niet gelijk te betalen als deze binnenkomt, je kunt dan namelijk ook in beroep gaan. Meer informatie over hoe je dit het beste kunt doen, vind je op verkeersboete.nl.

In beroep gaan tegen een parkeerboete

Als jij vindt dat de boete onterecht is uitgeschreven, dan kun je binnen zes weken in beroep gaan bij de desbetreffende gemeente of bij het CJIB. Dit kan digitaal, maar ook nog via de post. In het bezwaar moet je duidelijk beschrijven waarom jij vindt dat de boete onterecht is uitgeschreven. Denk hierbij aan het aanleveren van bewijs zoals foto’s van de situatie of een verklaring van een getuige. Hoe meer bewijs je kunt aanleveren, hoe groter de kans is dat de boete wordt kwijtgescholden.