22 juni 2024

Dit moet je hebben voor in je tuin

Nu de lente en de zomer langzaam maar zeker weer om de hoek komen kijken is het een uitstekende tijd om je tuin eens flink onder handen te gaan nemen. Veel mensen komen er in de zomer pas achter in wat voor een erbarmelijke staat hun tuin eigenlijk verkeerd nadat ze het een half jaar links hebben laten liggen, maar vinden het dan vaak al te laat (of te warm) om hier nog wat aan te veranderen. Door je tuin al vroeg in het jaar eens goed onder handen te nemen, bijvoorbeeld door eindelijk een nieuwe loungeset te kopen omdat de oude al jaren aan vervanging toe is, zorg je ervoor dat je hier een flink aantal maanden goed van kunt genieten! 

Het belangrijkste eerst: onderhoud

Voordat je nieuwe zaken gaat kopen voor in je tuin is het slim om eerst het onderhoud te doen dat noodzakelijk is. Zo kun je namelijk goed inventariseren wat je nodig hebt, zodat je niet meerdere keren op zoek moet gaan naar zaken voor in de tuin. Ook kan je zo veel beter een inschatting maken van het werk dat je allemaal zult moeten doen: wanneer blijkt dat een aantal struiken op het einde van hun latijn zijn weet je gelijk dat je wel een middagje kwijt zult zijn aan het kopen en planten van nieuwe struiken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan! 

Goedkoop is duurkoop

Aangezien de meeste mensen niet het hele jaar veel gebruik maken van hun tuin maar alleen in de warme maanden zijn ze geneigd om goedkope meubelen en decoratie te kopen voor in hun tuin. Je zult echter al snel zien dat dit geen slimme manier is om te gaan shoppen: aangezien deze meubelen het gehele jaar buiten staan is het van groot belang dat ze duurzaam en bestand tegen de elementen zijn, wat goedkope spullen bijna nooit zijn. Een investering in betere zweefparasols zal je het eerste jaar wat meer geld kosten, maar scheelt je in de jaren daarna aanzienlijk! 

Het hele jaar genieten van je tuin

Wanneer je toch bezig bent met het herinrichten van je tuin kan het interessant zijn om te kijken naar mogelijkheden die je ook in de winter van je tuin kunnen laten genieten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een overdekte veranda of een leuke haard waar je een vuurtje kan stoken om warm te blijven. Maar ook met planten kun je hier veel verandering in brengen! Er zijn namelijk een flink aantal planten die juist in de winter op hun mooist zijn. 

Denk aan leuke verlichting! 

In de lente en zeker in de zomer is het in de avond heerlijk om buiten in je tuin te zijn. Na een hete dag koelt de buitenlucht eindelijk af tot comfortabele temperaturen, en je wilt dan ook eigenlijk het liefst buiten zijn tot je naar bed toe gaat. Het is daarom slim om ook te zorgen voor wat leuke verlichting in de tuin, zodat er ook na zonsondergang sfeer en gezelligheid is. Let er wel goed op dat de verlichting geschikt is voor buiten, aangezien vocht anders al snel veel schade aanbrengt!