15 juli 2024
vca basisveiligheid

Hier lees je alles over VCA Basisveiligheid

Wanneer je als zzp’er of vast personeelslid wilt kunnen aantonen dat je veilig aan het werk gaat, met oog op gezondheid en milieu, kun je kiezen voor een VCA Basis cursus. Deze cursus wordt ook wel VCA Basisveiligheid genoemd, omdat je hier aan de slag gaat met allerlei facetten waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je aan de slag gaat met risicovolle werkzaamheden of een risicovolle omgeving. De VCA Basisveiligheid training is niet verplicht, maar met een certificering laat je wel zien dat je je bewust bent van gevaren en risico’s. Hiermee wordt je aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Het volgen van de basistraining is dus zeker aan te raden.

vca basisveiligheid

Deze onderwerpen komen aan bod bij een VCA Basisveiligheid training

Een VCA Basisveiligheid training is speciaal voor operationeel medewerkers. Tijdens de cursus ga je tal van onderwerpen behandelen die over veiligheid, gezondheid en milieu gaan. Je kunt hierbij onder andere denken aan onderwerpen als arbeidsomstandigheden en milieu, arbo in de praktijk, gevaarlijke stoffen, werken op hoogte of in besloten ruimten, etikettering en signalering, elektriciteit en brand- en explosiegevaar. 

Wanneer je de training met succes hebt afgerond, ontvang je een diploma. Hiermee toon je aan dat je werkt met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Steeds vaker vragen opdrachtgevers om een VCA certificering. Het is dus niet bij wet verplicht, maar het is wel een manier om aan te tonen dat je wel degelijk bewust bent van de risico’s die tijdens de werkzaamheden op de loer liggen. Deze training is geschikt voor operationele medewerkers; voor leidinggevenden is er een speciale training. Ook als je zzp’er bent kun je deze training volgen.