17 juni 2024
Goed slapen

Schuimmatrassen: welke soorten zijn er en wat is het verschil?

Schuimmatrassen zijn ongekend populair geworden. Schuim is een budgetvriendelijk materiaal. Daardoor kun je al voor een zeer redelijke prijs een matras in huis halen. Ondertussen heeft het ook ondersteunende eigenschappen die voor veel mensen de voorkeur genieten. Maar wat is een schuimmatras nu precies?

Goed matras kopen

Synthetisch schuim materiaal

Schuimmatrassen worden gemaakt van polyether. Dit is een synthetisch schuim materiaal. Van zichzelf is het niet verend, maar schuimmatrassen bestaan uit een cellulair netwerk dat is opgebouwd uit miljoenen cellen. Elk type schuim heeft daardoor een bepaalde hardheid, elasticiteit en luchtdoorlatendheid.

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee soorten schuimmatrassen:

  • koudschuim
  • traagschuim

Binnen deze twee categorieën zijn er uiteraard nog verschillen in prijs en kwaliteit maar in principe valt elk schuimmatras in een van deze groepen.

Stevig of vormen naar je lichaam 

Tussen de twee soorten zijn er natuurlijk nog verschillen. Koudschuim is over het algemeen steviger. Het ondersteunt je en blijft tot op zekere hoogte hard. Traagschuim daarentegen vormt zich als een mal om je lichaam. Voor mensen met bepaalde klachten in gewrichten kan dit zeer prettig zijn. 

Koudschuim is bovendien ventilerend. Dat is traagschuim ook maar minder dan koudschuim. Voor mensen die het snel warm hebben is koudschuim dan ook ideaal: het ventileert en helpt je daardoor koel blijven ook al heb je doorgaans een hoge lichaamstemperatuur gedurende de nacht. 

Kinderbed

Budgetvriendelijk en vervoerbaar

Schuim is een licht en betaalbaar materiaal. Daardoor is een zeer populair materiaal geworden. Niet alleen kun je voor een redelijke prijs een prima matras kopen, het is ook nog gemakkelijk te vervoeren.