17 juni 2024

Elk jaar weer een keuring, maar wat is een APK precies?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is heel Europa een terugkerende verplichte keuring voor je auto. De keuring is in het leven geroepen om auto’s te kunnen beoordelen op verkeersveiligheid, maar ook om te kijken of ze nog veilig zijn voor het milieu en om te kijken of de registratie rondom de auto nog klopt. Houd er rekening mee dat de APK altijd een momentopname is en dat de technische staat van je auto, op het moment van de keuring voor je vast wordt gelegd. Wanneer je auto door de APK heen komt, kun je er zonder problemen mee blijven rondrijden. Wordt de auto afgekeurd? Dan mag je er de weg niet meer mee op. Lees meer over de APK-keuring in deze blog!

Waarom is het zo belangrijk om je auto te laten keuren?

Wanneer je een auto koopt, word je vanzelf opgeroepen om een APK-keuring te doen. Je kunt de gegevens van de APK-keuringen van tweedehands auto’s altijd opvragen, zodat je weet wanneer er weer een keuring aan zit te komen. De garage zorgt ervoor dat je auto onder de loep wordt genomen, zodat je er zeker van bent dat je auto geschikt is om de weg mee op te gaan. De APK-keuring is in het leven geroepen om minder gevaarlijke situaties op de weg te krijgen. Wanneer een auto niet aan de keuring voldoet, kun je er niet meer mee rijden en op die manier worden ongelukken voorkomen.

Daarnaast wordt het milieu beschermd, doordat auto’s en bussen die milieuvervuilend zijn, worden afgekeurd en van dus van de weg worden gehaald. De APK geeft je zekerheid dat je medeweggebruikers ook niet in gevaarlijke of milieuvervuilende voertuigen rondrijden.

Wat wordt er onder een APK-keuring verstaan?

De APK check gaat vooral om de veiligheid van je voertuig. Er wordt bijvoorbeeld naar de remmen van het voertuig gekeken, maar ook de schokdemper, verlichting, wielophanging en andere onderdelen worden gecontroleerd. Daarnaast gaan ze kijken of je voertuig wel schoon genoeg is en je er geen schadelijke stoffen mee uitstoot. De registratie rondom het voertuig zoals de kilometerstand, gebruikte brandstof en het identificatienummer worden ook gecheckt. Op die manier wordt de diefstal van auto’s tegengegaan, want die hebben vaak een niet kloppende naam of registratie, waardoor ze tijdens de APK door de mand vallen. Zorg dat je altijd op tijd een afspraak inplant voor een APK-keuring, want zonder geldige keuring, kun je het voertuig niet gebruiken.