17 juni 2024

Remmen vervangen is van levensbelangDe remmen vervangen, wie loopt er niet tegenaan? De remblokken zijn een van de belangrijkste onderdelen van de auto, maar ook van de fiets. Bij een auto is het remsysteem essentieel. De remblokken dienen tijdig vervangen te worden, anders kunnen er (ernstige) ongelukken ontstaan. De remblokken slijten namelijk elke keer als er wordt geremd. Deze remblokken worden daardoor steeds dunner. Remblokken vervangen dient te gebeuren als de minimum dikte is bereikt. Laat dit regelmatig en tijdig controleren (dit kunt u niet zelf). 

Remblokken vervangen, maar wanneer?

De levensduur van de remblokken kan erg variëren. Er zijn meerdere aspecten die meespelen aangaande de levensduur, namelijk:

  • hoe gaat men om met de auto;
  • gebruikersomstandigheden van de auto;
  • veel lange ritten in plaats van stadsritten (slijt sneller);
  • bewust remmen, niet vol op de rem.

Wanneer bovenstaande punten positief uitpakken voor u, gaan de remblokken zeker lang mee. Tevens kunt u het vaak horen als u een schurend geluid hoort tijdens het remmen. Dit zou kunnen betekenen dan de remblokken aan vervanging toe zijn. Tenslotte hebben de meeste auto’s tegenwoordig in hun dashboard een lampje branden, wanneer er problemen zijn met de remblokken.

Remmen vervangen, wat kost dit?

Remblokken dienen altijd aan beide kanten vervangen te worden, anders is er een onevenredige remwerking. Bij een onderhoudsbeurt kijkt de garage ook naar volgend jaar. Naar de volgende onderhoudsbeurt. Zijn de remblokken dan te dun, dan vervangt de garage de remblokken al. U moet uitgaan van een gemiddelde prijs van 100,- euro voor het vervangen van de remblokken.

Remschijven zijn ook erg belangrijk als het gaat om het gehele remsysteem. De remblokken drukken namelijk, bij het remmen, tegen de remschijven aan. Remschijven gaan over het algemeen langer mee dan remblokken, maar ook dit onderdeel moet in de gaten gehouden worden. Remschijven vervangen is een dikkere kostenpost. Een set remschijven (let op: inclusief remblokken) kost gemiddeld tussen de 300 –en 600,- euro. Uiteraard is dit afhankelijk van het type auto.